Tuesday, December 8, 2009

camane nak install garmin xt dalam hp?

wokey..

aku da banyak kali install kat hp nokia.. so aku kongsi2 dengan sapa yang nak install..

mula2 dapatkan file installation... (cari ler sendiri), file dia patut EXE bukan sis

kemudian sambung hp ke pc sebagai storage BUKAN smartsuite

run file garmin*.exe tu dan bila menu garmin installation terpapat pilih ke storage hp kita tadi

tengok dalam storage HP.. patut ada folder garmin

copy file map (patut nama file dia gmapsup.img) ke  dalam folder garmin tu

da abis install... reboot HP.

ON balik hp... run software garmin dalam hp kita

pilih AGREE, ENGLISH, VOICE, METRIC... ONline function.. kena disable

AGREE

kuar menu... pilh connect to a garmin gps

dia akan cari gps... CANCEL

g menu tool - gambar spanar

pilh setting , pilih about.. CATAT NO ID

exit garmin

sambung cable ke pc as storage

masuk folder garmin dan buat satu file bernama SW.UNL

ingat S W titik UNL ( SW.UNL)

kemudia cari software keygen garmin, paste no ID kita td,, pilih garmin XT dan clik generate, copy no baru generate tu.. paste kat dalam file SW.UNL kita tadi.

cabut cable usb.. run garmin...

tada.... da tak ada menu trial... tp gps masih tak leh.. g tool, setting, tuko menu REMOTE GPS to built in gps,,,

dah siap pun...


map malaysia terkini? masuk google.. taip mfm maps...

itu ler website terkini peta malaysia

nak voice dan poi (place of intyerest)... ada kat web tu.. but voice.. aku rasa hangpa kena cari kat google gak

bye
Friday, November 6, 2009

error ati graphic after upgrade to ubuntu 9.10 karmic

cannot masuk graphic menu(gnome), just cli

download envyng:

sudo apt-get install envyng-core envyng-qt


envyng -t

fikir sendirilah
Wednesday, October 28, 2009

easy restart gnome/gui ubuntu

versi lama boleh restart gui gnome dengan control alt backspace

versi jaunty tak leh.. cara:

sudo apt-get installdontzap
sudo dontzap --disable

reboot.. and bole guna ctrl+alt+backspace
Tuesday, October 13, 2009

cannot install winxp on new pc/notebook

sometime ada pc baru takleh install, baru dapat dell latitude 2100 without cdrom, so pasang external cdrom try nak install winxp.. cannot find hardisk..

solution.. enter bios.. disable acpi , change ke ATA

done..
Monday, October 12, 2009

Backtrack4 (bt4)

Okay, aku baru buat new install bt4..

abis compelete install, boot.. kena buat cam ni..

setup ip or dapat ip dhcp

apt-get update   ( to update repositories)
apt-get dist-upgrade   (upgrade latest)
reboot

but bila reboot... ada error postgresql mcm ni:

Package postgresql-8.3 is not configured yet.
dpkg: error processing postgresql (--configure):
dependency problems - leaving unconfigured
No apport report written because the error message indicates its a followup error from a previous failure.
Errors were encountered while processing:
postgresql-8.3
postgresql
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

so kena create cert lah:

cd /etc/ssl/certs

make-ssl-cert generate-default-snakeoil --force-overwrite

lepas tu reboot ke... or restart postgresql-8.3

wokey
Tuesday, September 15, 2009

SETUP MAXIS 3G BROADBAND LINUX UBUNTU JAUNTY (e220 hwauwei)

Salam...


setup untuk jaunty 9.10 tersangat mudah, cucuk aje usb ( jangan jalankan persian memasang aplikasi) satu menu setup network akan muncul, pilih negara, maxis 3g contract.

lepas tu rightclik icon network kat atas main bar tu.. edit maxis tu.. tukar nama UNET ke maxisbb.   Nama lama untuk prepaid aje...
Wednesday, September 2, 2009

Ubuntu Jaunty - Dual Monitor

Salam,

setup 2 monitor lcd dell dengan display card pcie baru... ada problem, login ok, but lepas tu 1 screen blank. Jenuh gak cari jalan nak kasi 2 screen tu ok. satu nak guna buat keje, satu lagi nak tengok movie sementara tunggu keje siap run.

Solutionnya mudah.. nak cari jalan nak tau solotiun yang susah. Install aje "ARandR". After install, menu link dia ada kat menu "system"--ARandR..

ni gambo dia.. ciluk dari: http://www2.bryceharrington.org:8080/files/randr/bnq_x_2.jpg



bye